Mansson10

Stort dansk sats på økologisk produktion

På 10 – 15 hektar sandet jord i den midtjyske by Brande, gror den anden produktion af økologiske danske Bimi® broccoli netop nu op af jorden. Det er gartneriet Axel Månsson, der står bag produktionen.

Axel Månsson er anerkendt i hele Skandinavien for sin innovative produktion af økologiske grøntsager. Produktionen af Bimi® broccoli er ingen undtagelse.

Hvert år bliver nye arter af grøntsager testet i en gastro-have. Fra den lille testhave bliver der skabt forskellige prøver, for at se om grøntsagerne kan klare sig i dansk jord og bibeholde den høje kvalitet.

"Bimi® bliver produceret økologisk, på friland under åben himmel. Det betyder, at vi skal holde særligt øje med Bimi®ernes udvikling helt fra den spæde start på sæsonen, hvor vi dagligt tjekker dem. I den økologiske produktion samarbejder vi med naturen, og er samtidig underlagt naturens luner. Derfor er der f.eks. dagligt tilsyn og daglig høst, hvilket er nødvendigt igennem hele sæsonen. Det er vigtigt at vi reagerer rettidigt f.eks. med beskyttelse mod insekter med dækning af insekt-net, med fjernelse af ukrudt i rækkerne, for at sikre en god vækst, og med rettidig høst, som sikrer den allerbedste kvalitet. Heldigvis har naturen været med os her med de nye Bimi®er, som vi forventer bliver en succes,"

siger Axel Månsson, stifter og administrerende direktør i Axel Månsson A/S.

Bimi® var igennem to års test forløb før de sidste år i 2021 lykkedes med den første produktion af økologiske danske Bimi® broccoli.

”Det har længe været et ønske for os at producere Bimi® på dansk jord, men det kræver de helt rigtige forhold i jorden og i produktionsprocessen, for at opnå den høje kvalitet og den lækre smag, som vi aldrig går på kompromis med. Men det kan vi heldigvis tilbyde nu, i samarbejde med Månsson,”

fortæller Theresa Richards, Marketing Manager i Bimi®.

Satset af produktionen var ikke i den lille skala. Introkulturen som er det første sats, var på hele 10 – 15 hektarer, hvilket er meget for et første år.

Bimi® broccoli er en grøntsag der i dansk jord kræver meget opmærksomhed med skiftende vejr omstændigheder, men det er også en grøntsag som giver godt af sig, når først den har slået rødder.

Modsat andre broccoli typer kan man høste hele tre skud broccoli på en plante af Bimi® broccoli. Det er god logik for både udnyttelse af landbrugsjord og for høsten af friske grøntsager til de danske supermarkedshylder.